A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Emellett a felhasználási adatokhoz a google és a facebook is hozzáférhet. A weboldal használatával elfogadod a cookie-k használatát.

 

Menü

HOGYAN ÁPOLD A PESHTEMALOKAT?

 

A peshtemalod, vagy más néven török törölköződ évekig kiváló társad lehet a nyári kalandjaidnál, vagy a fürdőszobában, ha megfelelően ápolod.

A török pamut arról ismert, hogy hosszú rostokból áll, ezért különösen tartós cérna készül belőle. A török pamut nem töredezik, ezért a belőle készült szövetek ritkán bolyhosodnak. Ráadásul minden mosással egyre puhábbak lesznek, így nyugodtan használhatod törölköződet minden nap.

Mit tehetsz tehát azért, hogy ez a kiváló minőségű törölköző minél tovább okozzon örömet neked?

1. ELSŐ MOSÁS ELŐTT

A BrightMe peshtemalok nem előmosottak. A szálakat a szövés megkönnyítéséhez kukoricakeményítővel vonják be, amelyet kétféleképpen tudsz eltávolítani.

Az első módszer: áztasd be a törölközőt egy éjszakára. Ezalatt leoldódik a keményítő, a pamut szálak "kinyílnak", és a peshtemal ezután már el fogja érni a maximális nedvesség szívó kapacitását.

Ha ehhez nincs türelmed, akkor mosd ki (a cikk további részében megtalálod mire figyelj). Ekkor azonban 2-3 mosás is szükséges lehet a megfelelő nedvszívó képesség eléréséhez.

2. HOGYAN MOSD?

Azt javasoljuk, hogy kézmeleg (30 fokos) vízben mosd, alacsony centrifuga fokozaton, hasonló színekkel. Ne használj hipót, vagy fehérítőt, mert ezek roncsolják a pamutszálakat, és a peshtemalok színének sem tesznek jót! Ami pedig a LEGFONTOSABB: soha, de soha ne használj öblítőt!

Miért? Mert az öblítők rontják a törölköző nedvességszívó hatását, ami a peshtemalok egyik legnagyobb erőssége. Ha nagyon szeretnél valamit használni, akkor időről-időre javasoljuk, hogy tölts ecetet a mosógép öblítőjéhez, ez segíthet eltávolítani az esetleges mosószer maradványokat. De ezt sem javasoljuk minden mosásnál.

3. HOGYAN SZÁRÍTSD?

A peshtemalok másik igazán jó tulajdonsága az, hogy nagyon gyorsan száradnak. Azt javasoljuk, hogy csak simán teregesd ki a szárítóra, és hagyd megszáradni. Szárítógép használatát nem javasoljuk.

4. HOGYAN VASALD?

Ha szeretnéd kivasalni, megteheted, közepes hőmérsékleten.

5. MIT TEGYEK A ROJTOKKAL, HA KICSOMÓZÓDNAK?

Mosás után előfordulhat, hogy a szövött peshtamalok végén lévő rojtok szétjönnek. Nagyon egyszerű a megoldás: oszd két egyforma részre a cérnaszálakat, sodord őket össze, és csomózd meg újra.